Hogyan hivatkozzunk a YouTube-on egy felvétel adott pillanatára?

Kategóriák: Trükkök
Címkék: 

YouTube: LogoEgy halvány villanás a zeneipartól …” című bejegyzésemben tettem egy megjegyzést, mely a YouTube hivatkozásaihoz kapcsolódóan így szólt:

“Miért nem ismerte fel még a Google azt a látens igényt, hogy a felhasználók nem csak egy adott felvételre, hanem annak az X. percére is szeretnének link formájában hivatkozni?”

Minden jel arra utal, hogy nem voltam eléggé körültekintő és tájékozott, mert Horváth Dávid tegnap este hívta fel a figyelmemet egy hivatkozásra, amely erre a problémára ad megoldást. A mai napon végzett rövid kutatómunkám eredményeként két lehetőséget is találtam, amit most meg is osztok veletek:

1. Megoldás

Amennyiben a hivatkozást http://www.youtube.com/v/Azonosító formában használjuk, úgy a start paramétert kell hozzáfűznünk a link végéhez egy “&” jel segítségével (és ugyanígy tovább az esetleges plusz paramétereket). Értéknek azt a másodpercet kell megadnunk, ahonnan az adott felvétel lejátszását szeretnénk kezdeni. (Egyébként ebben az esetben sok más paramétert is taglal a Google ide vonatkozó dokumentációja.)

Tehát, ha például egy klip elején elhelyezett reklámot szeretnénk átugrani, akkor azt a következő módon tehetjük meg: http://www.youtube.com/v/n4arHhs0-QU&start=19&autoplay=0&iv_load_policy=0&hd=1

A fenti példában én még hozzáfűztem pár plusz paramétert, úgy mint az autoplay-t, aminek értéke azt határozza meg, hogy a hivatkozás megnyitásakor azonnal elkezdje-e a lejátszást vagy sem. Valamint az iv_load_policy arról gondoskodik, hogy ne jelenjenek meg a felvétel lejátszása közben kommentárok, végül pedig a hd paraméter annyit tesz, hogy a HD felbontású változatot tölti be.

2. Megoldás

Amennyiben a hivatkozást http://www.youtube.com/watch?v=Azonosító formában használjuk, úgy a t paramétert kell hozzáfűznünk a link végéhez egy “#” jel segítégével, amely egy XmYs formában megadott értéket vár, ahol X a perc és Y a másodperc. (Sajnos ez utóbbi esetben az előbb említett paraméterek (a hd kivételével) nem funkcionálnak.)

Tehát, ha a bevezető bekezdésben említett cikkben található felvétel 1. percének 14. másodpercére szeretnénk hivatkozni, akkor azt a következő módon tehetjük meg: http://www.youtube.com/watch?v=GAh0TMS1p9A&hd=1#t=1m14s

Remélem a jövőben rohamosan terjedni fog a fentiek használata (ennek reményében írtam én is ezt a cikket), és hamarosan feliratkozhatok olyan hírforrásokra, ahonnan már a hirdetéseket átugró linkek érkeznek be.

Hozzászólás: » 1 « • Írta: Péter (2010/05/24 12:25)

Hozzászólás írása a “Hogyan hivatkozzunk a YouTube-on egy felvétel adott pillanatára?” című bejegyzéshez:

Kötelező!

Kötelező!

Hozzászólások a “Hogyan hivatkozzunk a YouTube-on egy felvétel adott pillanatára?” című bejegyzéshez:

  1. Írta: Tweets that mention Hogyan hivatkozzunk a YouTube-on egy felvétel adott pillanatára? | Susnya Blog -- Topsy.com (2010/05/25 09:24) • »»

    […] This post was mentioned on Twitter by Takács Ákos and Takács Ákos, Netokrácia. Netokrácia said: Hogyan hivatkozzunk a YouTube-on egy felvétel adott pillanatára? http://tinyurl.com/3ytfj32 […]