mIRC: * [10053] Software caused connection abort

Kategóriák: Megoldások, Problémák
Címkék: 

mIRC - LogoÉn a mai napig rendszeres IRC felhasználó vagyok, és részben ennek a bejegyzésnek a létjogosultsága is ennak köszönhető, de inkább annak, hogy a közel hét évig működő routerem felmondta a szolgálatot, és kénytelen voltam beszerezni egy újat.

A régi eszköz egy teljesen névtelen gyártótól származott, ráadásul nem is én vásároltam, ezért kénytelen voltam tudomásul venni a gyengeségeit, és igyekeztem a legtöbbet kihozni belőle. Talán a névtelenségének volt köszönhető, hogy nem működött benne minden rendeltetésszerűen, és ezért sem bukott ki a mIRC-ből oly sok éven át a címben is említett hibaüzenet. Az új router esetén ugyanis arra lettem figyelmes, hogy az IRC kliensemben ~10-20 perces időközönként rendszeresen megszakad a kapcsolat.

A port forwarding táblázata már a probléma előtt tartalmazta az általam eddig szükségesnek hitt rekordokat, ezért több napon át teszteltem az új, de már márkás routert, hátha mégis az hibázik valahol. Az interneten hemzsegnek a fenti hibaüzenettől a találatok, azonban megoldást sehol sem találtam, és kezdtem a reményt is elveszíteni, amikor több fórumban azt írták, hogy nincs rá megoldás, de én úgy döntöttem nem adom fel.

Viszonylag hosszas kutatások után, és a netstat segítségével sikerült csak kiderítenem, hogy a mIRC a helyi portok közül mindig az 1024 és 5000 közötti intervallumról véletlenszerűen választ. Több év után csak ekkor többentem rá, hogy a régi routerben mindig csak a szerverek kapcsolódási portját (Default Port: 6667) nyitottam, ami az új routerben sem volt idáig másként. Természetesen nem állt szándékomban ezek után sem több ezer rést nyitni a világháló felé, ezért újabb hosszas tanácstalanság után jöttem csak rá, hogyan lehet ezt a többezer portot egyetlen egyre leszűkíteni. A mIRC hivatalos honlapja nem tartalmaz erre vonatkozóan semmi kézzelfogható információt, de a fórumok sem segítettek. Ellenben a DCC által használt tartományt már évek óta rendszeresen szűkítettem egyetlen portra, mégis nagyon meglepett, hogy ezen beállítások mellett csak egy pipát kell bekattintani ahhoz, hogy az általam megadott intervallumot használja a kliens. Ezt az opciót pedig a következő helyen találjátok:

Tools » Options… » Connect » Options » Advanced… » Other

mIRC: Port range for connections:

Ezután értelemszerűen az itt megadott “intervallumot” kell csak felszabadítani a router beállításai között.  Mellékesen jegyzem még meg, hogy aki szintén egyetlen egy portot szeretne használni, annak elég ugyanazt a számot írnia a First: és a Last: mezőkbe egyaránt. További zökkenőmentes chatelést kívánok mindenkinek!

Hozzászólás: » 0 « • Írta: Péter (2010/01/06 21:08)

Hozzászólás írása a “mIRC: * [10053] Software caused connection abort” című bejegyzéshez:

Kötelező!

Kötelező!