Egy halvány villanás a zeneipartól

Kategóriák: Gondolatok, Tippek
Címkék: ,

Én mindig azt szoktam mondani, hogy a zeneszerzők bevételi forrásaikat inkább alapozzák a fellépésekre, és ne a lemezeladásokból reméljék azt. (Az ehhez tartozó gondolatiságot csak egy későbbi bejegyzésemben fogom részletesen kifejteni.) Most végre úgy látom, hogy ezt egyes kiadók, előadók már-már kezdik felismerni, és talán ennek egyik halvány jelével találkoztam ma a YouTube-on. Az történt ugyanis, hogy az Ultra Records kiadó feltöltött egy videót, melyet kizárólag egyik előadójának fellépésén résztvevő rajongók által rögzített felvételekből állított össze.

Ultra Records: Thanks to all the fans who sent in clips to make this video montage possible.

Miért gondolom azt, hogy ez egy halvány jel? Szépen lassan a kiadók és zeneszerzők is megértik, hogy “az információs tömegáru eladói közötti verseny az árat a nulla felé közelíti”. Ennek a gondolatnak a felismerése után jönnek majd rá csak arra, hogy igazából az élő rendezvényekből kellene megélniük.

A fent említett videó üzenete számomra pedig az, hogy “Készíts felvételt az általunk szervezett bulikról, és küldd be, hogy az egész világ láthassa!”. Persze ez csak egy kozmetikázott változata a “Gyere el, és hallgasd meg élőben kedvenc lemezlovasodat!” üzenetnek, viszont túlmutat ez utóbbin és egyben erősíti is ezt a célt.

Tehát röviden arra szeretnék kilyukadni, hogy véleményem szerint lassan elkezdenek új eszközöket bevetni a kiadók és zeneszerzők a rendezvények gyakoriságának és látogatottságának növelése érdekében, és a jövőben már nem csak az eddig megszokott italakciók fogadják majd a közönséget.

Megjegyzés: Miért nem ismerte fel még a Google azt a látens igényt, hogy a felhasználók nem csak egy adott felvételre, hanem annak az X. percére is szeretnének link formájában hivatkozni? Persze lehet, hogy ez eddig csak bennem merült fel …,  mert így a fenti kép helyett hivatkozhattam volna egy YouTube-os linkkel is. 😛

Hozzászólás: » 2 « • Írta: Péter (2010/05/02 10:22)

Hozzászólás írása a “Egy halvány villanás a zeneipartól” című bejegyzéshez:

Kötelező!

Kötelező!

Hozzászólások a “Egy halvány villanás a zeneipartól” című bejegyzéshez:

 1. Írta: petymeg (2010/05/03 07:40) • »»

  Engedtessék meg, hogy ezen mulattam egy kicsit 🙂
  “Gyere el, és hallgasd meg élőben kedvenc lemezlovasodat!”
  Nekem mindig kicsit abszurd, hogy DJ-nek koncertje van.
  Nah, mindegy… Ízlések és pofonok.

  Mondjuk nem feltétlenül gondolom, hogy a fenti videó azt hírdetné, hogy a koncert fizetős a lemez meg nem.
  Ennek ellenére ha jól emlékszem, pont ennek a kiadónak volt az a lépése, hogy ingyenesen elérhetővé tette az egyik válogatáslemezét. Talán pont a Youtube-on. Bár erre van több más példa is (most csak a Warner Music jut eszembe).

  Talán, valamikor a jövőben látunk érdemi előrelépést is az elfogadható online terjesztett tartalmakra, és nem “kell” illegalitásba vonulni…

 2. Írta: Hogyan hivatkozzunk a YouTube-on egy felvétel adott pillanatára? | Susnya Blog (2010/05/24 12:25) • »»

  […] “Egy halvány villanás a zeneipartól …” című bejegyzésemben tettem egy megjegyzést, mely a YouTube hivatkozásaihoz kapcsolódóan így szólt: “Miért nem ismerte fel még a Google azt a látens igényt, hogy a felhasználók nem csak egy adott felvételre, hanem annak az X. percére is szeretnének link formájában hivatkozni?” […]