Azt hittem beteg a Tűzrókám …, de nem!

Címkék: ,

Két bejegyzéssel ezelőtt a HTML 5-öt alkalmazva illesztettem be egy kódsort, melynek a feladata egy rövid hangfelvétel lejátszása. Azonban azt még a Mozilla Firefox 3.5.7-es verziójában teszteltem, így működésképtelenségét e verzió számlájára írtam. Szinte a bejegyzés megírása után jelent meg az új 3.6-os verzió, amire azonnal felfrissítettem a böngészőmet. Lelkesen vártam, hogy végre működőképes lesz a beágyazott kód, de hiába. Mivel nem hagyott nyugodni, ezért ma utánajártam a rejtélynek.

Elméletileg a HTML 5 biztosít lehetőséget arra, hogy egy médiafájl beágyazása esetén deklaráljuk a szükséges kódekeket, de úgy veszem észre ez még eléggé gyerekcipőben jár. A Mozilla Developer Center idevonatkozó oldalán találtam rá a megoldásra:

Firefox 3.5 introduced support for the HTML 5 audio and video elements, offering the ability to easily embed media into HTML documents.  Currently, Ogg Theora, Ogg Vorbis, and WAV format media is supported.

(Forrás: https://developer.mozilla.org/En/Using_audio_and_video_in_FireFox)

Tehát a Google Chrome-nak sikerült megtévesztenie azáltal, hogy szó nélkül lejátszotta a beágyazott .mp3 formátumot, így a Mozilla Firefox-tól is elvártam ugyanezt. Sajnos, ez hiba volt. 🙁 Ezek után viszont már biztosan állíthatom, hogy az Ogg Theora és az Ogg Vorbis fájlokat mindkét böngésző hibátlanul kezeli, de a .wav fájlokat csak a Firefox.

A fenti tapasztalatok megszerzése után kicseréltem a régi bejegyzésemben az .mp3 fájlt egy .ogg-ra, így már “mindenki” számára hallható, de aki nem szeretne odáig visszalapozni, annak beillesztettem ide egy sokkal hatásossabb hang effektust. 😀

Frissítés!
Csak én nem tudom elkapni a hangerőszabályzó csúszkát a Firefox-ban? 😯

Hozzászólás: » 5 « • Írta: Péter (2010/01/23 10:41)

Hozzászólás írása a “Azt hittem beteg a Tűzrókám …, de nem!” című bejegyzéshez:

Kötelező!

Kötelező!

Hozzászólások a “Azt hittem beteg a Tűzrókám …, de nem!” című bejegyzéshez:

 1. Írta: Peti! (2010/01/23 13:17) • »»

  Én sem tudom elkapni a csúszkát! 😀

 2. Írta: petymeg (2010/01/23 13:47) • »»

  És valóban működik.
  Illetve egy kiegészítés, hogy munkahelyen 3.5.7-es FF van, és az is gond nélkül lejátssza mindkét hangot, úgyhogy a támogatás megvan már korábbról.

 3. Írta: Petya (2010/01/23 13:53) • »»

  petymeg: Igen-Igen, a linkelt forrásban írtak alapján már elvileg 3.5-től felfelé ismeri ezt a funkciót. 😳

 4. Írta: petymeg (2010/01/23 17:57) • »»

  Nekem sem sikerül elkapni.
  De jó játék 🙂

 5. Írta: twollah (2010/01/24 11:16) • »»

  Nekem is gondjaim vannak a hangeroszabalyzoval.