A YouTube már támogatja a HTML 5-öt!

Címkék: ,

Tegnap tett közzé egy bejelentést hivatalos blogjában a YouTube, melyben röviden leírja a HTML 5 sztenderd támogatására és népszerűsítésére irányuló kezdeményezését. A TestTube oldalán ti is átállíthatjátok a YouTube-ot úgy, hogy a Flash alapú lejátszó helyett a böngészők natív médialejátszóját, vagyis a <video> taget használja a portál.

(Forrás: http://youtube-global.blogspot.com/2010/01/introducing-youtube-html5-supported.html)

A YouTube esetében a felvételek lejátszásához rendelkeznünk kell a H.264-es kódekkel, egyébként minden egyéb formátumhoz is szükséges, hogy elérhető legyen a kliens számítógépén a megfelelő kódek. Teljesen véletlenül sikerült is rátalálnom egy klipre, ami már kihasználja HTML 5 adta lehetőségeket, ezért készítettem gyorsan egy rövid összehasonlító tesztet. Megjegyzendő, hogy a Mozilla Firefox még nem támogatja ezt, csak a Google Chrome, Apple Safari és a Microsoft Internet Explorer telepített Chrome Frame-mel. Most pedig következzen két képkocka, melyeket a Google Chrome alól készítettem:

Shockwave Flash Verzió

Klip: Shockwave Flash Lejátszó

Natív HTML Verzió

Klip: HTML Natív Lejátszó

Tisztán látható, hogy a HTML 5-ös megoldás egyértelműen rosszabb képet kaptam, ami nem tudom, hogy a CoreAVC kódekemnek vagy az alacsonyabb minőségű forrásnak köszönhető. Azt viszont mindenképpen pozitív tapasztalatként könyvelem el, hogy míg a Flash lejátszó esetén a Shockwave Flash plugin ~36 MB memóriát allokált magának, addig a natív lejátszó csak plusz ~8 MB-ot.

Az újdonságtól belelkesedve megpróbáltam én is lejátszatni itthon néhány .mkv-t és .avi-t a HTML 5 alkalmazásával, de nem jártam szerencsével. Sajnos, nem volt még időm kideríteni, hogy miért nem sikerült egyiket sem, de az .avi esetén valószínűleg a kódek hiánya okozza a problémát. Ellenben az <audio> taggel hivatkozott .mp3 fájlok probléma mentesen funkcionáltak, erről egy rövid példát is mellékeltem:

HTML Kód:
<audio controls="controls" autobuffer="autobuffer" src="./sample.mp3">A böngésződ nem támogatja ezt a formátumot.</audio>

Ahogy azt már említettem a Mozilla Firefox jelen pillanatban még nem támogatja a fenti scriptet, ezért Google Chrome-mal tessék próbálkozni! Az érdeklődőbbek számára viszont készítettem egy képernyőképet a Mozilla Firefox natív médialejátszójáról is, amelyet már a 3.5.7-es verzióban is megtalálható:

Mozilla Firefox HTML Player

Zárásként csak annyit jegyeznék meg, hogy a tegnapi bejelentéssel együtt a YouTube lejátszója kapott egy új mockupot, így például pontosan tudjuk “mennyi az annyi”, amikor választunk az adott videó elérhető felbontásai (360p, 480p, 720p, …) közül.

(A bejegyzésben szereplő képkockák a Josh Gabriel Presents Winter Kills – Deep Down (Official Video HQ) című felvételből származnak.)

Hozzászólás: » 2 « • Írta: Péter (2010/01/21 21:55)

Hozzászólás írása a “A YouTube már támogatja a HTML 5-öt!” című bejegyzéshez:

Kötelező!

Kötelező!

Hozzászólások a “A YouTube már támogatja a HTML 5-öt!” című bejegyzéshez:

 1. Írta: Alex (2010/02/23 11:50) • »»

  Kedves Susnya!
  Én is kínlódok az avi beillesztésével weboldalba. Mivel nem vagyok webfejlesztő, ezért egyszerű megoldást keresek, ami működik IE és Firefox alatt is. Ha Te találtál rá, akkor az nagy segítség lenne, ha publikálnád.
  Előre is köszönöm: Alex

 2. Írta: Petya (2010/02/27 10:37) • »»

  Kedves Alex!

  Én egyelőre még azt javaslom, hogy használd valamelyik videómegosztó szolgáltatást (YouTube, IndaVideó) a felvételek beágyazásához, mert így érheted el a legtöbb embert probléma nélkül. Arra még sajnos sokat kell várni, hogy a HTML 5 nyújtotta lehetőségek zökkenőmentesen tálalhatóak legyenek a végfelhasználók számára.

  Üdv, Petya!