A függetlenség rabja

Kategóriák: Gondolatok
Címkék: ,

Google: LogoPár hónappal ezelőtt jelentette be a Google a HTML 5 szabvány támogatását a TestTube keretein belül, vagyis a YouTube HTML5 Video Player-t. Ez a kezdeményezés röviden annyit tesz, hogy Adobe Flash Player nélkül is lehetőségünk nyílik egyes felvételek lejátszására, amennyiben azt a böngészőnk is támogatja.

Alapvetően én ennek azért örülök, mert reményeim szerint az ilyen és ehhez hasonló lépéseknek köszönhetően gyorsabban terjednek majd a HTML 5-öt támogató böngészők, melynek következtében nem csak a Google, de az összes webfejlesztő előtt újabb kapuk nyílnak meg a weben.

Azonban a fentieken kívül a Google-nek nem csak ez az egyetlen célja, ugyanis mindent megtesz azért, hogy megszabaduljon függőségeitől, így az Adobe Flash-től is. Nem véletlen, hogy például a Google Documents és rengeteg más szolgáltatás is alapvetően csak nyílt szabványokra és technológiákra (HTML, CSS, JavaScript) épít. Ez egyben gátat is szab egyes szolgáltatások fejlődésének, mert az új szabványok terjedése sokszor lassú folyamat, amit most a Google szeretne felgyorsítani. (A HTML specifikációit legutoljára 1999-ben véglegesítették, és azóta csak mostanában várható egy újabb verziónak a HTML 5-nek a véglegesítése.) Egy JAVA nyelven írt szövegszerkesztővel már régen lepipálhatta volna az asztali megoldásokat, de nem teszi, mert ezzel terméke teljes mértékben kiszolgáltatottá válna egy másik vállalat technológiáitól.

Hozzászólás: » 1 « • Írta: Péter (2010/03/02 20:08)

Hozzászólás írása a “A függetlenség rabja” című bejegyzéshez:

Kötelező!

Kötelező!

Hozzászólások a “A függetlenség rabja” című bejegyzéshez:

  1. Írta: petymeg (2010/03/05 17:38) • »»

    Részben egyetértek, mert jó az ingyenes szabványok használata. És örülök is, hogy a Google erre mozog.
    Egy dolog azonban pont a HTML 5-ös videótámogatás beindítása körül zavar nagyon. Mégpedig az, hogy képesek voltak olyan kódolást használni, ami licenszköteles, így a Firefox (akik valóban függetlenek akarnak maradni) nem tud ezzel mit kezdeni, mert ők nem fognak ezért fizetni.
    És persze itt bejön, hogy a Firefox veszít-e többet ezzel vagy a Google, de ez megint egy felesleges feszültség… Mert marha jó a függetlenség, csak közben ott van, hogy a saját böngészőjüket tolják.