A kíváncsiságom kimeríthetetlen

Kategóriák: Érdekességek, Gondolatok

A hosszú kihagyás előtt még írtam egy rövid cikket magamról, melyben bemutattam, hogy milyen kiegészítőket használok a böngészőmhöz. Ezeknek az összetétele természetesen folyamatosan formálódik, hiszen rendszerint felmerül bennem az igény újabb és újabb szolgáltatásokra. Olykor előbújnak belőlem a böngészőmmel szembeni elvárásaim is, melyek kielégítéséhez a megoldást ezektől a bővítményektől várom.

Mozilla Firefox ExtensionsFőleg az egyszerű és nagyszerű megoldásokat kedvelem, de azt semmiképpen sem, amikor egy bővítmény telepítése után úgy néz ki a böngészőm, mint egy karácsonyfa. Részben ezért is cseréltem a FireShot-ot az Abduction!-re, de az egyéb okokat talán majd egyszer egy összehasonlító teszt keretében részletezem.

Természetesen bővült is a paletta, méghozzá a NoScript-tel, melynek segítségével megelőzhetőek az XSS visszaélések, de egyes portálok betöltési ideje is csökkenthető a JavaScriptek letiltásával. Nagyon hasznos kis kiegészítő, amit én azzal az elvvel alkalmazok, hogy mindent tiltok, és csak a rendszeresen látogatott, már bizonyított domain címeket teszem a fehérlistára. Mondanom sem kell, hogy az elmúlt fél év alatt nagyon érdekes látni azt, hogy egyes oldalak milyen scripteket futtatnak a háttérben. Akit egy kicsit is érdekel, tegye fel, és figyeljen! Garantálom, hogy sok meglepetésben lesz része annak, aki tisztában van azzal, hogy melyik script miért felelős, és ki szolgáltatja azt. Az engem ért meglepetések közül most megosztanék veletek egy érdekeset, amire nem is olyan régen derült fény:

Tudni kell rólam, hogy rendszeresen szoktam online áruházakban zenét vásárolni, de csak nézelődni, és mintákat hallgatni is szívesen eljárok. Így történt, hogy a Beatport-ot böngésztem volna, de bármit beírtam a keresőbe az oldal semmilyen eredményt nem adott ki. Mivel Flash alapú a portál, ezért azt gondoltam, hogy biztosan szerver oldalon van a hiba, és otthagytam, hogy majd visszanézek később, amikor már kijavították. Azonban másnap ugyanúgy nem működött, ezért elkezdtem gyanakodni, hiszen egy ekkora bolt mégsem engedheti ezt meg magának. Nem túl hosszas tanakodás után rá kelett jönnöm, hogy a keresést teljes mértékben függővé tették a Google Analytics szkriptjétől, ami nálam nincs a fehérlistán. Bár rendszeresen használom én is a Google statisztikai szolgáltatását, mégsem tartom ezt etikus lépésnek az áruháztól, hogy csak úgy kereshetek az oldalán, ha hagyom, hogy monitorozzák azt. Persze tudom, hogy ezt nem csak így lehet mérni, de nagyon ritkán fejlesztenek olyan rendszert, ami saját maga készít statisztikát a keresésekről, és nem szervezi azt ki.

Hozzászólás: » 0 « • Írta: Péter (2010/01/01 18:09)

Hozzászólás írása a “A kíváncsiságom kimeríthetetlen” című bejegyzéshez:

Kötelező!

Kötelező!